نشست پژوهشی راهکارهای مطالعه مفید و روش استفاده بهینه از کتب
در این نشست سرکار خانم معین به بیان راهکارهایی مفید پرداختند:
اهم سخنان ایشان:
یادگیری درونی (خانواده) ازآغاز ولادت انسان است؛ از اولین واکنشی که نوزاد نسبت به عمل والدین انجام می دهد، از مهد کودک، یادگیری محسوب می شوداز ابتدای تحصیلی با مطالعه کار داریم که پس از آن روش یادگیری و مطالعه را می آموزد. برای امر مطالعه آمادگی پیداکردن و مطالعه خوب به عواملی مانند: انگیزه، هدف و شناخت بستگی دارد.
روش های مطالعه اعم از: روش پس خطام که متشکل ازشش حرف است؛پ >پیش خوانی س> سؤال کردن خ> خواندن ت> تفکر الف> از حفظ گفتن وم> مرور کردن(پاسخ دادن) که هر شیوه ی خاصی دارد که پیش خوانی اصل فهم و خیلی مهم است حتی درس هایی که نمی فهمید.
ازخود سؤال کنیم آیا این کتاب، مفید برای خواندن است، موضوعش چیست؟ به چه درد ما می خورد؟ برای هدف من چه تأثیری دارد آیا جزء اهداف کوتاه مدت یا بلند مدت من محسوب می شود. بعد از اینها باید دقیق خوانی داشته باشیم و یادداشت برداری کنیم؛ (درروش دقیق خوانی بلید زیاد بفهمیم). روش یادداشت برداری از: ا- متن اصلی 2- نکته ها 3- جزئیات؛ نکات جزئی مثل مثال ها با رنگ های مختلف هر کدام را مشخص کنیم.علامت گزاری در متن ( فقط نکات اصلی علامت گزاری شود البته موقع خواندن علامت گزاری نکنید فقط بخوانید).
روش های دیگر مطالعه: خواندن بدون نوشتن، خط کشیدن زیر نکات مهم، حاشیه نویسی، خلاصه نویسی، کلید برداری(کوتاه ترین جمله ها)، خلاقیت و طرح شبکه ای مغز(طبقه بندی مطالب در ذهن)
شروط مطالعه
-خواب کافی. خواب شب باعث یادگیری روز می شود؛ بعد از ظهر نیم ساعت خواب کافی است.
-محیط
-ورزش کافی
تغذیه کافی. خیلی خوردن با خوب خوردن فرق دارد کلسیم، منیزیم و فسفر در کارایی مغز تأثیر مثبت دارد.
استرس در هر کاری به خصوص در مطالعه به بیماری تبدیل می شود برنامه ریزی کردن ذهن را آزاد می کند .
-استراحت و تفریح
مرور مطالب: حال با این شیوه ها و آن هایی که نگه داری کردیم مرور می کنیم که آن مکمل مطالعه است به همین دلیل می گویند پیش مطالعه و پس مطالعه. با مرور باید حافظه ی کوتاه مدت تقویت شود.منظور ازآن (مرورمتن اصلی و نکات جزئی) به طور تقریبی بعد از بیست و چهار ساعت هفتاد درصد مطالب از بین می رود که با مرور نگه داری می شود.بر اساس جدول: مرور اول یک روز پس از مطالعه>حس خاکستری فعال می شود و تا ده روز در حافظه می ماند.
مرور دوم ده روزبعد از مرور اول> یک ماه در ذهن می ماند
مرور سوم یک ماه بعد از مرور دوم
مرور چهارم چهار ماه بعد از مرور سوم> یکسال مطالب در ذهن می ماند.
درمطالعه جدید، ده دقیقه اول به مرور مطالب قبلی برای آماده سازی ذهن پرداخته می شود. برای مطالعه مفید بیشتر از سی دقیقه متن اصلی را بخوانید و ده دقیقه استراحت کنید.در مطالعه نظم خاصی داشته باشید؛ با زبان خود خلاصه برداری کنید تا در ذهن بماند و علم را برای خود بخوانیم و یاد بگیریم.وقتی درس سخت است متوسل به نماز و قرآن شوید و با وضو بخوانید. بعد از نماز آیة الکرسی و سوره ی قدر بخوانید.